Přejít na hlavní obsah
Strategie rozvoje tramvajových tratí v Praze do roku 2030 je koncepční materiál, jehož cílem je stanovit základní směřování rozvoje tramvajové sítě v Praze do roku 2030 s ohledem na ekologické i rozvojové trendy města, státu i EU.

Materiál také přímo slouží Dopravnímu podniku hl. m. Prahy, a.s., jako obchodní společnosti ke stabilizaci cílů a zajištění příslušných lidských i finančních zdrojů v rámci strategie rozvoje. Dokument je potřebný i jako podklad pro žádosti o spolufinancování přípravy a realizace jednotlivých akcí v rámci možností dotačních programů jako souhrnný doklad o schválení přípravy příslušných záměrů hlavním městem Prahou.

 

 

Původní dokument vznikl v roce 2017 ve spolupráci IPR Praha a dopravního podniku hl. m. Prahy, a.s.

IPR Praha následně doplnil záměry o jejich analýzu a zhodnocení s cílem napovědět o prioritách.

Strategie rozvoje tramvajových tratí

IPR Praha má ve své činnosti Strategii rozvoje tramvajových tratí v Praze do roku 2030 využívat například jako podklad při zpracování územně-plánovací dokumentace hlavního města Prahy a jejích změn.

 

Strategie vychází ze dvou základních východisek. Jednak z dlouhodobé a stabilní pozice tramvajové dopravy v Praze, kde vyzvedává zejména stávající rozsáhlou kolejovou síť, modernizační proces zejména v posledních 13 letech (jak infrastruktury, tak i vozového parku) a také dobrou provázanost s ostatními druhy dopravy (síťový efekt). 

Rovněž vychází z platné či připravované územně plánovací dokumentace (Územní plán HMP, Metropolitní plán, Zásady územního rozvoje) a dalších koncepčních materiálů města (Strategický plán, Územně analytické podklady, Plán udržitelné mobility Prahy a okolí apod.). Rozvoj tramvajové sítě je zároveň plně v souladu s přijatými závazky na snižování emisí CO2 z dopravy a zvyšování energetické účinnosti dopravy. Jedná se především o Klimatický závazek hl. m. Prahy z června 2019, který stanovuje cíl snížení emisí CO2 do roku 2030 o 45 % ve srovnání s rokem 2010.

 

Rozvoj tramvajových tratí je jednou ze strategických priorit DPP, a.s. Principem strategie je komplexní rozvoj tramvajových tratí v Praze s cílem

  • nahradit silně exponované autobusové relace (zejména do sídlištních celků),
  • vytvořit nové systémové vazby, a to nejen ve směru do centra, ale i na okraji širšího centra (tangenciální vazby, které odlehčí přetíženému centru města)
  • a rozšířit tramvajovou síť i do nově se rozvíjejících oblastí.

 

Jednotlivé záměry jsou strukturovány do čtyř základních kategorií, které vyjadřují stupeň přípravy a základní cíl v rámci časového horizontu roku 2030.